Volkswagen minulý rok uvedl facelift své vlajkové lodi Arteon, a spolu s ním i nové varianty Shooting Brake a R. Poslední jmenovaná vrcholná verze R měla ale se zahájením prodeje menší zpoždění. To se teď mění, začal předprodej.

Pod kapotou vrcholné verze obou karosářských variant se nachází přeplňovaný benzínový dvoulitr označení EA888evo4. Nejvyšší výkon dosahuje 235 kW (mezi 5350 a 6500 otáčkami) a točivý moment 420 Nm. K dispozici bude pouze s pohonem všech kol a sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou.

Při pohledu na zrychlení z 0 na 100 za 4,9 sekundy a omezovač na 250 km/h není divu, že nosí přídomek R. Pokud si zákazník připlatí za paket R-Performance, dostane vyšší maximální rychlost 270 km/h.

Ve standardu dále najdeme specificky nastavený podvozek s elektronicky řízenými tlumiči. Pohon všech kol se systémem R-Performance Torque Vectoring, pak nabízí funkci selektivního rozdělování hnací síly mezi jednotlivá kola.

Vzhledové odlišnosti Rka oproti klasickému Arteonu najdeme u jinak tvarovaných nárazníků, matně chromovaných krytů zrcátek a modré brzdové soustavy R-Performance. Interiér je ve znamení sportovních sedadel s logem R, sportovního multifunkčního volantu a různé hliníkové doplňky a dekory v karbonovém stylu.

A na závěr to nejdůležitější a tím jsou ceny. Základní Arteon R startuje na 1 536 900 Kč a verze Shooting Brake na 1 561 900 Kč.

Napsáno

Jan Páv

Blázen do aut co miluje řízení a cokoli kolem aut.

E-mail:
pav@driveblog.cz