Poslední dobou čím dál častěji slýcháme o konci malých aut, jelikož nastavení emisních pokut je znevýhodňuje. O to milejší byla zpráva z Toyoty, která se rozhodla převzít TPCA továrnu v Kolíně a vyvinout novou generaci nejmenšího modelu Aygo.

Z trojčat se stal jedináček a ten teď přijíždí v cool SUV kabátku. Nová generace vychází z nedávno představeného konceptu Aygo X Prologu, až na světla se sériová podoba téměř neliší. Podle Toyoty se jedná o crossover, čemuž dopomáhá zvýšení vozu (o 50mm) a světlé výšky (11mm). Za volantem díky těmto aspektům sedí posádka o 55mm výš.

Rozměrově se Aygo zvětšilo do všech směrů, konkrétně o 235mm na 3 700mm délky, rozvor o 90mm na 2 430mm a šířka o 125mm. Zavazadlový prostor narostl o 60 litrů na výsledných 231 litrů.

Uvnitř se zabydlela devíti palcová dotyková obrazovka, která zvládne v závislosti na výbavě i zrcadlení chytrého telefonu na bázi Apple CarPlay nebo Android Auto. Pro správné hudební fajnšmekry je za příplatek hudební systém JBL nebo plátěná otevírací střecha.

Základem pro nové Aygo je platforma určená primárně pro vozy o segment větších. Na TNGA ve verzi GA-B stojí například nový Yaris nebo Yaris Cross.

Motorová paleta zahrnuje pouze jedinou volbu, kterou je atmosférický litrový tříválec o výkonu 53 kW o točivém momentu 93 Nm. Spárován může být buď s pětistupňovým manuálem nebo automatickou převodovkou CVT. Toyoťácký hybrid v nabídce kvůli ceně nebude, nicméně kvůli budoucí emisní normě Euro 7 není nějaký způsob elektrifikace vyloučen.

Napsáno

Jan Páv

Blázen do aut co miluje řízení a cokoli kolem aut.

E-mail:
pav@driveblog.cz