Pokud hledáte zajímavý cíl například na víkendový výlet a zároveň patříte mezi (nejen) milovníky motorismu, právě na Vás čeká muzeum Škoda v Mladé Boleslavi.

Jak se sem dostat?

Muzeum se nachází téměř v centru Mladé Boleslavi, jen několik desítek metrů od železniční stanice Mladá Boleslav město a také autobusového nádraží. Pokud cestujete autem, přímo před areálem muzea se nachází bezplatné parkoviště pro návštěvníky.

Z Prahy je nejrychlejší variantou dálnice D10, stačí sjet až v Mladé Boleslavi. Od sjezdu již není cesta k muzeu nikterak složitá.

V případě cesty vlakem je ve většině případů třeba přestoupit na hlavním nádraží v Mladé Boleslavi, na nádraží v centru zajíždí přímo z Prahy pouze dva spoje denně. Vlaky odjíždí z pražského hlavního a Masarykova nádraží, cesta zabere přibližně 1,5 hodiny. Z boleslavského hlavního nádraží se lze vydat i pěšky, počítejte ale s přibližně 3km dlouhou trasou.

Vstupné a otevírací doba

Už jste rozhodnutí pro návštěvu? Skvěle! Určitě Vám přijde vhod otevírací doba muzea, která je každý den od 9 do 17 hodin. Ve státní svátky se otevírací doba ale samozřejmě může lišit.

Vstup a prohlídka muzea bez doprovodu průvodce vás vyjde na částku 80Kč, pro děti a studenty do 26let, seniory nad 65 let a zaměstnance Škoda auto poté na 40Kč. Připlatit si můžete také za doprovod průvodce nebo také za návštěvu samotného výrobního závodu. Kompletní ceník najdete zde.

Co tady najdete?

Muzeum se skládá z několika expozic. V hlavní, stále expozici se můžete podívat na celou historii Škody, od úplného začátku v podobě jízdních kol Laurin & Klement až po nejnovější koncepty vozů, se kterými se již setkáváme v ulicích. Kromě samotných automobilů se ale můžete také dozvědět něco o postupném vývoji jednotlivých dílů, ale také, jak takové díly vlastně pracují a fungují.

Další částí muzea jsou krátkodobé výstavy, které bývají pravidelně obměňovány. V době naší návštěvy (Říjen 2021) jste zde mohli například narazit na výstavu “120 let Škoda motorsport” zaměřenou, jak už je zřejmé ze samotného názvu, na historii (nejen) automobilových závodů, samozřejmě s účastí vozů Laurin & Klement a Škoda. Pokud vás právě toto téma zajímá, na návštěvu máte čas až do 20. Března 2022. 

Obměňovány jsou ale i některé exponáty ve stálé expozici, do konce roku se tak můžete podívat například na celou historii vrcholné řady Superb, která je k vidění do konce roku 2021 nebo například jedny z prvních “kombíků” Škoda vystavených k 60. výročí od zahájení jejich výroby. K vidění byly do konce Října 2021.

Od počátků...
...až po budoucnost.

Další částí muzea je depozitář, kde můžete vidět řadu prototypů a konceptů, které téměř jistě na silnici nikdy nespatříte. Podoba s následnými sériovými verzemi je v některých případech obrovská, někdy naopak ale také zůstalo pouze u prototypového kusu. Porovnejte sami…

Škoda 110 Super Sport / Ferat z roku 1971
Koncept Škoda Ahoj! z roku 2002
Koncept Škoda Roomster z roku 2003
Škoda Tudor z roku 2002
Koncept Škoda Joyster z roku 2006
Škoda 781 FV2 z roku 1981

Druhou částí depozitáře jsou poté různě upravené závodní speciály, od “formulí” až po novodobá auta upravená pro rallye.

Už jste muzeum Škoda v Mladé Boleslavi také navštívili? Podělte se o své zážitky v komentářích! 😉