Pokud už jste také smutnili nad tím kam se řítí automobilismus v Evropě tak má pro nás Toyota velké překvapení. Když před nedávnem Subaru představilo druhou generaci modelu BRZ, přišlo s velice smutnou zprávou a tou je konec na evropském trhu. Jakkoli se to dalo čekat, přesto to nejednu benzínovou hlavu rozesmutnilo. Poslední šance byla Toyota se svým bráchou, ten od dosluhující generace změnil označení na GR 86.

Napjaté čekání je u konce, dopadlo nejlépe jak mohlo a to zprávou, že v Evropě o GR 86 nepřijdeme. Hurá! Určitě vás hodně zajímají specifikace a parametry, nicméně je třeba si nejprve uvědomit, že můžem být rádi za dostupnost u nás a omluvit případné nedostatky kvůli EU normám. Dá se říci, že Toyota si na evropském trhu díky široké škále “eko” aut může tyto auta dovolit (oproti Subaru).

Teď už k tomu hlavnímu a tím je technika. Pod kapotou se ukrývá plochý atmosférický čtyřválec s objemem 2,4 litru o výkonu 173 kW (235k). Maximální točivý moment v 7000 otáčkách činí 250 Nm. Předchůdce disponoval výkonem 147 kW z objemu dvou litrů. Důležitý je fakt, že evropská specifikace se může od té japonské nepatrně lišit.

U Toybaru byla vždy důležitá nízká váha, to platí i zde. Jde o nejlehčí čtyřmístné kupé na trhu. Váha činí 1270 kg a zrychlit na 100 dokáže za 6,3 s. Převodovky jsou na výběr dvě. Klasický šestistupňový manuál nebo (spíše do počtu) si můžete připlatit za šestistupňový automat.

Dostupnost na japonském trhu je naplánovaná na letošní podzim. Evropský trh si tak bude muset počkat minimálně do příštího roku.

Napsáno

Jan Páv

Blázen do aut co miluje řízení a cokoli kolem aut.

E-mail:
pav@driveblog.cz