Vítám Vás u nového seriálu Czech roads, který vznikl ve spolupráci s nacesteposvete.eu. Budeme se soustředit na podle nás nejlepší okresky v Česku, které samy navštívíme. Bohužel momentálně to komplikuje zákaz cest mimo okres. Nicméně mám to štěstí, že žiji v okrese, kde takových řidičsky zajímavých okresek je hodně. Vy ostatní co nejste z okresu Beroun si budete muset počkat, ale nebojte nikam vám nezmizí. 

Jako první jsem zavítal na moji hodně oblíbenou, která je nedaleko od mého domu. Začíná v obci Bykoš a pokračuje na sever nedaleko lomu Homolák, okolo Čertových schodů až ke slavným Koněpruským jeskyním. Odtud se dá pokračovat do obce Koněprusy, případně zakončit u známého altánu Koněpruská vyhlídka. Známého proto, jelikož se dost často objevuje v různých testech aut u jiných testerů. Celkově se dá říci, že hodně okresek v okolí této vám mohou být povědomé, klidně i z televize. Celá trasa má kolem 6ti kilometrů

Pokud si ji najdete na mapách tak nevypadá nic moc, zatáčky vypadají dost mírné a nudné. Bohužel mapy dost zkreslují, reálně jsou zatáčky hodně zajímavé, hlavně lesní část okolo Homoláku je zajímavá. Co se týče složitosti, tak se nemusíte bát, ačkoli je zábavná je i snadná. Nedá se říci, že by měla nějaká hodně záludná místa, stačí jednou dvakrát projet a myslim, že si ji zapamatujete. Velkou výhodou téhle trasy je i fakt, že si zde vystačíte i se slabším autem. 

Pokud sem plánujete zavítat, počkejte si na další díly, kdy se podíváme i na jiná zajímavé trasy v Českém krasu. Troufnu si říci, že nejlepší je sem ale vyrazit a jezdit si a zkoumat jich víc. Každá v Českém krasu má nějaké řidičsky zajímavé místo. Snad jedinou velkou nevýhodou místních okresek je špatný povrch, pokud tedy plánujete sem zavítat s něčím hodně tvrdým nebo snad supersportem, rozmyslete si to dobře. Asi nejideálnějším typem auta sem je za mě hothatch.

Do doby než nám vláda povolí vycestovat mimo okres, můžete si zatáčky naučit z mého pohledu díky POV. 

Napsáno

Jan Páv

Blázen do aut co miluje řízení a cokoli kolem aut.

E-mail:
pav@driveblog.cz