Léto nám začalo a s tím také čas dovolených a výletů. Jeden z našich prvních letních výletů nás zavál na hrad Kokořín.

Jelikož tento hrad máme lehce z ruky tak se to hodilo pojmout jako celodenní výlet. V okolí hradu Kokořín je toho opravdu hodně co objevovat.

Cesta

Nejdříve si však řekneme něco k tomu co navštívit po cestě. Pokud jako my vyrážíte ve směru od Prahy tak cestou neminete taktéž velmi známý Mělník, který se dá využít jako zastávka ať už na oběd nebo kafe. Dále opustíte hlavní cesty a za obcí Kokořín Vás čeká asi nejzajímavější část cesty a to klesání do údolí pod hradem. Cesta ze žulových kostek je poměrně dost úzká, prudká a dokonce nabízí i malebný tunel.

Při naší návštěvě se dalo pohodlně zaparkovat na hlavním parkovišti v Podhradí. V případě nedostatku míst je zde ještě jedno malé parkoviště vedle restaurace Pobuda.

Napřed trochu toho pohybu

Pokud je Vaším cílem jen samotný hrad tak již cesta k němu není žádná rovinatá procházka. My se však rozhodli udělat si ještě menší okruh přes Kokořínské skály. 

Vstup na turistickou trasu začíná kolem již zmíněné restaurace Pobuda. Cesta je lehce náročnější a v jednom úseku musíte využít žebřík ale jinak je zvládnutelná i s dětmi. 

Po návratu zpátky na parkoviště se můžete posilnit v bufetu Zámecká (který je přímo u hlavního parkoviště) a pokračovat třeba již na samotný hrad.

Vstup na hrad

Když se vyšplháte na nádvoří hradu, čeká Vás úchvatný pohled na hradní věže. Zde se také nachází pokladna a obchod se suvenýry.

Pro aktuální ceny přikládám odkaz přímo na oficiální stránky:

https://hradkokorin.eu/vstupne/

K dispozici jsou dva prohlídkové okruhy. Jeden je pouze vstup na nejvyšší věž a druhý je i prohlídkou hradu. My jsme využili okruh se vstupem na věž a rozhodně ji při Vaší návštěvě nevynechte. Výhled se shora na okolní krajinu a hrad za to stojí!

Něco málo na závěr

Celá oblast Kokořínska má opravdu co nabídnout a dalo by se zde strávit určitě několik dní. Malebná krajina spolu s nejrůznějšími památkami kde si téměř každý najde to své. A pokud Vás zastihne pořádné horko tak nedaleko je “Mácháč” kde se můžete pěkně zchladit.

A kam vyrazíme příště?…

Napsáno

Jan Páv

Blázen do aut co miluje řízení a cokoli kolem aut.

E-mail:
pav@driveblog.cz