Sdílená auta mohou být skvělou alternativou ke vlastnímu autu, především pokud ho neplánujete využívat příliš často. Vypovídá o tom i oblíbenost carsharingových služeb, a to hlavně ve velkých městech.

Dnes se podíváme blíže na jednoho z největších hráčů v oblasti sdílených vozidel, kterým je společnost Car4way.

Co je to carsharing?

Carsharing je v dnešní době stále oblíbenější služba, která umožňuje sdílení aut mezi více lidmi. Existují služby, které propojují jednotlivé majitele aut s lidmi, kteří si auto chtějí pronajmout, ve větší míře se ale jedná prakticky o autopůjčovny. U většiny služeb je princip ale prakticky identický. Na webu (případně mobilní aplikaci) si zvolíte vozidlo, které si chcete pronajmout, v daný čas se k vozidlu dostavíte a odemknete ho pomocí mobilní aplikace nebo čipové karty. Na konci pronájmu vozidlo vrátíte na dané místo a opět ho pomocí karty či aplikace uzamknete. Částka za pronájem se poté zpravidla automaticky strhne z vaší platební karty.

Kde Car4way funguje?

Aktuálně se s carsharingem Car4way můžeme setkat pouze ve dvou českých městech, a to v Praze a Brně. V Praze je službou pokryto téměř celé území města včetně řady okrajových částí a letiště, kde má Car4way mimo jiné také přímo vyhrazená parkovací místa. V Brně je do služby zařazeno celé území města vyjma některých okrajových částí.

Vozidla k pronájmu

Ve službě jsou momentálně zařazeny výhradně modely Škoda a užitkový Volkswagen Caddy. Na území Prahy se můžeme setkat s modely Fabia, Scala, Rapid, Octavia, Karoq a Caddy. V Brně je nabídka mírně omezenější, a to na modely Fabia, Scala a Karoq. Celkem se ve službě nachází kolem 1000 vozidel k pronájmu, většinou jich je v jeden moment dostupných kolem 600-700.

V Brně jsme si vyzkoušeli například Škodu Fabia III. V době pronájmu měla celkový nájezd pouhých 80km.

A jak to funguje?

Pro využívání služby Car4way je nutné se nejprve zaregistrovat na webových stránkách nebo v mobilní aplikaci a k účtu přiřadit platební kartu, ze které budou částky za projetou cestu automaticky strhávány. Na základě vaší registrace můžete získat kartu, pomocí které si zarezervované vozidlo poté lze odemknout. Nově ale tato funkce byla přidána i do samotné mobilní aplikace, plastová karta tedy slouží už spíše jako záložní varianta.

Všechna auta si můžete pohodlně zobrazit na mapě...

Pokud již máte založený účet i kartu či telefon s aplikací a připojením k internetu, můžete se vydat rovnou na cestu. 

Nejprve je nutné si v aplikaci zvolit auto, které chcete zarezervovat. Vše je dostupné na mapě, vždy tedy máte přehled o všech dostupných vozidlech (nejen) v okolí. Poté v aplikaci jednoduše zvolíte čas začátku a konce jízdy, případně můžete zvolit některý z balíčků, o těch si povíme o několik řádků níže. Po úspěšné rezervaci již stačí pouze dorazit ke správnému autu a přiložit kartu ke čtečce v levém dolním rohu čelního skla nebo stisknout tlačítko v mobilní aplikaci, čímž auto odemknete. 

Prvních 5 minut pronájmu (před výjezdem)  je zdarma. V této době je ve vlastním zájmu třeba zkontrolovat případné závady, které můžete v aplikaci ihned nahlásit. Stejně tak i v případě dalšího příslušenství – kromě povinné výbavy také například tankovací karty a samozřejmě samotného klíče od auta – ten použijete k případnému zamčení auta v průběhu pronájmu, zamčení kartou/mobilem vám kromě zamčení auta také ukončí jeho pronájem. Na konci pronájmu můžete auto zaparkovat kdekoli v zeleně vyznačené oblasti v aplikaci, samozřejmě ale v souladu s předpisy. Kromě volných veřejných parkovišť můžete v Praze zdarma zaparkovat i na modré a fialové zóně, v Brně v modré, zelené i červené zóně, tedy i v samotném historickém centru města.

Pro ukončení pronájmu a zamčení auta stačí opět využít mobilní aplikace nebo přiložení karty ke čtečce. Pozor, po ukončení pronájmu už auto bez nové rezervace neodemknete.

Balíčky & tarify

Při rezervaci můžete zvolit také některý z již zmíněných balíčků. Ve většině případů se jedná o zvýhodněnou kombinaci určitého času a najetých kilometrů. Díky těmto balíčkům si lze auto pronajmout za relativně přijatelnou cenu i na týden. 

Bez vybraného balíčku je cena účtována za jednotlivé minuty pronájmu – tato možnost je nazývána jako “minutový tarif”. Najeté kilometry jsou v tomto případě již zahrnuty v ceně. 

Pokud se rozhodnete službu využívat častěji, může se vyplatit také tarif Comfort nebo Active, u kterých získáte za měsíční poplatek 99Kč/299Kč výhodnější ceny pronájmu a pojištění s nižší spoluúčastí 5% (v základním tarifu 10%). V opačném případě můžete využívat základního tarifu Basic, který je bez měsíčních poplatků.

Kompletní ceník najdete zde.

Ceník pro tarif Basic
Zdroj: car4way.cz

Tankování

Možná vás také napadlo, jak to v tomto případě funguje s tankováním. Už výše jsem zmínil tankovací kartu, které k tomuto účelu můžete využívat, tankování tedy máte již zahrnuté v ceně pronájmu a plnou nádrž samozřejmě platit nemusíte. Tankovat je ale třeba vždy to základní palivo, jakékoli dražší a rádoby lepší varianty dostanete společně s cenou pronájmu k uhrazení. Dotankovat je třeba vždy, pokud v době vašeho pronájmu dosáhne jeho úroveň pod 25% – v tomto případě dokonce za natankování získáte 10 minut na další jízdu zdarma. Samozřejmě ale můžete i zkrátka “dolít do plna”. Stav paliva mimo jiné můžete vidět i při výběru auta v aplikaci.

Vyzkoušeli jste také Car4way nebo některou z dalších carsharingových služeb? Podělte se o své názory a zkušenosti v komentářích! 

Úvodní fotografie: Zdroj car4way.cz