Při dnešním našem tipu na autovýlet se zaměříme na hrad, který jste dost možná zahlédli pokud jste někdy jeli po dálnici D5 směr Plzeň. Hrad, který je také hodně oblíbený filmaři.

Letošní brzké hezké počasí, mě inspirovalo k vytvoření častější rubriky autovýletů. Kde jinde začít než v místě kousek vzdáleném od mého bydliště.

Pokud jste někdy měli cestu po dálnici D5 ve směru na Plzeň nebo na Prahu, mohli jste si v blízkosti sjezdu u města Žebrák všimnout tyčícího se hradu na kopci nad ním. Tím hradem je Točník.

Troufnu si říct, že se jedná o celkem známý hrad a nejvíce pak mezi filmaři. Natáčelo se zde spoustu i zahraničních snímků, za zmínku stojí zmínit např.: Bathory, Johanka z Arku, Mladý Ivanhoe atd.

Jak se sem dostanu?

Dostat se na Hrad Točník není vůbec složité. Stačí sjet z dálnice D5 na sjezdu č. 34 a pokračovat do města Žebrák. Zde se dáte směrem obec Točník a jakmile opustíte Žebrák, tak již hrad nelze přehlédnout. 

Zaparkovat musíte pod kopcem na velkém parkovišti a pokračovat pěšky nahoru na kopec k hradu. Kopec je celkem prudký, ale cesta není nijak dlouhá, takže se to dá v pohodě zvládnout i s dětmi.

Vstup na hrad

Po vyšplhání kopce vyjdete přímo u hlavní brány hradu, kde překonáte most přes hradní příkop a vstoupíte k bráně s pokladnou.

Pro aktuální ceny přikládám odkaz přímo na oficiální stránky:

https://www.hrad-tocnik.cz/cs/informace-pro-navstevniky/vstupne

V našem případě jsme mohli využít vstupné kategorie mládež (od 18 do 24 let) za 140 Kč. Výhoda pro mladé pracující je, že se tato kategorie nevztahuje jen na studenty.

Ke vstupu dostanete vlastního papírového průvodce a můžete si projít celý hrad podle svého.

Pokud Vás však historie tolik nezajímá, oceníte alespoň místní výhled.

Z hradeb se Vám naskytne rozhled téměř na polovinu okresu Beroun. A to stojí za to!

Medvědi

Od roku 2014 je součástí hradu Točník také medvědín. V roce 2013 se celý rok natáčel televizní pořad Méďové na cestách s Václavem Chaloupkem a ony hvězdy pořadu, medvědi Agáta a Martin zde mají svůj domov.

Výběh se nachází v hradním příkopu pod mostem k hlavní bráně.

Když jeden hrad nestačí

Pokud Vám při zpáteční cestě z hradu zbyde ještě nějaký čas, tak můžete výlet prodloužit ještě o hrad Žebrák, který se nachází pod Točníkem a opravdu ho nelze přehlédnout. (viz. video)

Oba hrady dohromady vytvářejí jedinečné panorama.

Společnost při tomto výletu nám dělala Škoda Fabia Monte Carlo s 1.0 TSI 81kW, ale o té zase někdy příště v samostatném článku…

Napsáno

Jan Páv

Blázen do aut co miluje řízení a cokoli kolem aut.

E-mail:
pav@driveblog.cz