Již dlouho jsem plánoval navázat článek na mé předchozí tipy na nové auto do 350 000 Kč z února 2021. Poslední dva roky nicméně zamávaly s cenami aut na tolik, že do 350 tisíc dnes koupíte opravdu jen malá auta do města a nebo případně Dacii Sandero v ne úplně atraktivní výbavě. Pokud ovšem sháníte vůz, který zvládne odvést rodinu (typu čtyřčlennou plus nějaká zavazadla) musíte svůj rozpočet o nemálo navýšit.

Rozhodl jsem se tedy vybrat mé tipy na rodinná auta do 500 000 Kč a ke každému přidám i případnou konfiguraci vozu v takové “přiměřené” výbavě.

Dacia

Jako první začnu rovnou s celou automobilkou, která má takovýchto aut v portfoliu nejvíc a asi ji netřeba představovat. Z rodinných aut si můžeme vybrat mezi Dusterem a Joggerem. 

Dacia Duster: od 377 500 Kč

Za tuto cenu získáte Dustera v základní výbavě Essential a motorizací 1.0 TCe 90 (jak už název vypovídá s výkonem 90 koní). Součástí této výbavy je například Radio DAB s MP3, s čelním vstupem USB a AUX, ovládáním pod volantem a Bluetooth, elektrické ovládání předních oken, čelní a boční airbag řidiče a spolujezdce, hlavové airbagy pro přední i zadní cestující. Vůz ovšem nemá klimatizaci, která je za příplatek 15 000 Kč.

Konfigurace:

Dacia Duster Expression TCe 130

Cena: 478 000 Kč

Dacia Jogger: od 417 500 Kč

U joggera si nejprve musíte vybrat jestli chcete 5 místnou nebo 7 místnou variantu. Vzhledem k tomu, že hledáme vůz pro rodinu čtyřčlennou tak se budu věnovat variantě s větším kufrem, nicméně cenově se do limitu vejdete i se 7 místy.

Jako u Dusteru je k dispozici v základu výbava Essential, jejíž prvky jsou taktéž shodné. Rozdílem je základní motorizace jež u Joggeru obstarává 1.0 TCe 100 ECO-G s pohonem na LPG. Verze bez plynu není pro základ dostupná. Příplatek za manuální klimatizaci činí 12 500 Kč.

Konfigurace:

Dacia Jogger Expression TCe 110

Cena: 498 500 Kč

Hyundai i30 Kombi

od 419 990 Kč

Model i30 patří k nejprodávanějším vozům u nás a když se podíváte do ceníku tak se není čemu divit. Z opravdu velkého množství verzí se jich do pomyslné hranice 500 tisíc korun vejde hned pět.  Pro ty kdo nepotřebují zrovna kombi je na výběr ještě taktéž praktičtější karoserie Fastback (základní cena: 459 990 Kč).

Za základní cenu získáte opravdu velké kombi s jedním z posledních jednoduchých atmosférických motorů 1.5 DPi 81 kW se 6st manuální převodovkou. Výbava obsahuje spoustu dnes již povinných asistentů jako je například asistent pro vedení vozu v jízdních pruzích LKA, sledování únavy řidiče DAW vč. upozornění na rozjezd vozidla vpředu LVDA nebo autonomní nouzové brzdění FCA včetně varování před čelním nárazem FCW s detekcí chodců. Dále v ní najdete manuální klimatizaci, přístrojový panel s 3,5” TFT LCD displejem, tempomat, multifunkční volant, LED denní svícení a mnohem více.

Konfigurace:

Hyundai i30 Family Comfort 1.5 DPi 81 kW

Cena (vč. Hyundai Prémie): 464 990 Kč

Kia Ceed SW

od 429 980 Kč

Korejsko-slovenský sourozenec i30tky je na tom co se týče ceny a velikosti téměř shodně. Na výběr je z pěti výbavových  stupňů a po aktuální 30 tisícové slevě se do limitu vejdou tři. Motorová paleta narozdíl od i30tky neobsahuje atmosféru 1.5 DPi a tak nabídka začíná s 1.0 T-GDi 74 kW.

Základní výbava Comfort kopíruje tu od Hyundaie takže ji tu nebudu vypisovat.

Konfigurace:

Kia Ceed SW Spin 1.0 T-GDi 88 Kw

Cena: 474 980 Kč

SsangYong Tivoli Grand

od 459 900 Kč

V době psaní tohoto článku bohužel nebyl vůz dostupný na konfigurátoru. Vycházím tedy z ceníku (platný k 1.1. 2023) jelikož si v mém výběru své místo rozhodně zaslouží. 

Nabídka modelu Tivoli Grand je velice omezená jelikož se skládá pouze z jedná motorizace a jednoho výbavového stupně. Pod kapotou nalezneme zážehovou 1.5 GDi-Turbo s výkonem 163 koní a 280 Nm (respektive 260 Nm pro automat). Standardně je vůz spárován s manuální 6st převodovkou, avšak za příplatek 32 900 Kč můžete získat 6st automatickou převodovku Aisin.

Součástí jediné výbavy Style je široké pole výbavy obsahující například: asistent autonomního nouzového brzdění (AEBS), asistent rozjezdu i sjezdu z kopce, systém rozpoznání dopravních značek, systém udržení v jízdním pruhu, tempomat, manuální klimatizace, Smart Audio Multimedia systém s 8″ dotykovým displejem, 16″ ocelová kola, LED denní svícení, LED zadní světla atd.

Konfigurace:

SsangYong Tivoli Grand Style+ 1.5 GDi-Turbo

Cena: 499 900 Kč

 

Shrnutí

Jak je vidno výběr se opravdu masivně zmenšil. Ještě do nedávná by tady mohla být auta jako například Fiat Tipo. Bohužel Fiat mohutně zdražil a tak ceníkové ceny Tipa Kombi momentálně startují na částce 561 900 Kč. Nepochybuji, že nějaké skladové vozy za původní ceny se dají ještě sehnat nicméně v mém výběru jsou pouze aktuální ceníkové ceny.

To samé se dá brát i u Škodovky kde je stále na prodej spousta skladových Fabií Kombi Tour třetí generace s cenou do 500 000 Kč, ačkoli novou si již neobjednáte proto jsem ji zde také nedával.

Nezbývá než doufat, že zdražování nových aut trošku zpomalí, protože před takovými šesti lety byste do půl milionu korun pořídily klidně i Octavii ve výbavě Ambition. Pokud sháníte nové auto rozhodně neotálejte stále platí, že čím dřív tím líp (jak cenou tak dostupností)

Napsáno

Jan Páv

Blázen do aut co miluje řízení a cokoli kolem aut.

E-mail:
pav@driveblog.cz