V Evropě se automobilky předhánějí kdo více vyhoví nařízením EU ohledně emisí, zatímco za oceánem Ford představil další generaci svého oblíbeného pickupu a vlastně i nejprodávanějšího modelu F-150. Jenže nebylo by to kompletní, kdyby nepřišel rebel všech rebelů alias Raptor.  Nadupaný truck, který ve své minulé (druhé) generaci v prodejích prý překonal celou nabídku sportovních modelů Porsche a dokonce i slavnou Corvette.

Motorová paleta bude pro letošní rok zahrnovat pouze 3,5litrový motor V6 EcoBoost. Fanoušci ale nemusejí smutnit, stačí vydržet do příštího roku kdy přijde plnohodnotná V8 v nadupané verzi Raptor R. První zmiňovaný šestiválec bude spárován s desetistupňovou automatickou převodovkou. Výkon zatím znám není, nicméně se počítá s podobným výkonem jako měla minulá generace, tedy cca 450 koní. Moc není známo ani o verzi V8, spekulace hovoří o kompresorem přeplňovaným motorem V8 Predator z Mustangu Shelby GT500 s výkonem okolo 760 koní.

Další změny se událi pod karoserií kde rám z vysokopevnostní oceli dostal nové výztuhy a jiné zesílené komponenty pro ještě extrémnější namáhání. Aby vše bylo dobře odtlumeno dostal nové elektronicky ovládané tlumiče Fox Live Valve s vnitřním ventilem, které sami přizpůsobují sílu tlumení.

Neméně zajímavá je i nová technologická výbava. Terrain Managment System zahrnuje režimy Slippery, Town/Haul, Sport, Normal, Off-Road, Baja a Rock Crawl, z nichž každý upravuje chování řízení, stabilizačního systému, aktivního výfukového systému, aktivního odpružení, reakce plynového pedálu i logiku převodovky. Dále standardní funkce Trail 1-Pedal Drive, ke snazšímu zvládání extrémně náročného terénu. Plynový pedál rázem funguje jak pro ovládání plynu tak i brzdy, stlačením plynu auto zrychluje a povolením naopak zastavuje.

Cena spolu s výkonem nejsou oficiálně známy, můžeme jen spekulovat, že cena vzroste jen minimálně, to znamená v přepočtu cca 1 300 000 Kč. To není vůbec špatné co myslíte?

 

Napsáno

Jan Páv

Blázen do aut co miluje řízení a cokoli kolem aut.

E-mail:
pav@driveblog.cz