Opel v září představil novou generaci svého oblíbeného hatchbacku Astra. Aby byla nabídka kompletní, chyběla praktičtější a také již tradiční verze kombi, neboli v případě Opelu verze Sports Tourer. To se teď změnilo.

Nejdůležitější parametry u kombi nižší střední třídy jsou rozměry. Novinek má vnější rozměry 4642 x 1860 x 1480 milimetrů, nejvíce pak narostl rozvor, o 70 mm na hodnotu 2732 mm. Astra patřila vždy mezi špičku třídy i co se týče objemu zavazadlového prostoru, ten má nyní hodnotu 608 až 1634 litrů. V případě plug-in hybridní verze vzhledem k prostoru pro baterie zůstává pořád slušných 548 až 1574 litrů.

Design rozvíjí linie hatchbacku. Vpředu je dominantním poznávacím znakem maska Opel Vizor, jež se postupně stává poznávacím znamením všech moderních Opelů. Přední světlomety užívají nejmodernější technologie Intelli-Lux LED Pixel, jde o full led adaptivní světlomety známé z větších modelů. Záď je ryze decentního rázu se specifickým prvkem po vzoru krátké verze v podobě vertikálního brzdového světla.

Pracoviště řidiče ani kabina se od krátké verze nikterak neliší. Interiér je moderní a zároveň veskrze minimalistický. Ne každému se může líbit přechod na většinově dotykové ovládání, ale v porovnání s přetlačítkovanou generací J jde o ocenitelný krok. Přední sedadla mají již tradičně certifikaci AGR za svojí výtečnou ergonomii, řidič si navíc může dopřát ventilaci i masáž.

Pod kapotou najdeme stejné motorizace jako v případě hatchbacku, čili zážehové paleta v podobě 1.2 litrového benzinového tříválce  s výkony 81 až 96 kW. Alternativou pak bude pouze jediná vznětová motorizace 1.5 o výkonu 96 kW a plug-in hybridní motorizace se systémovým výkonem až 165 kW.  Ryze spalovací motorizace se párují s šestistupňovou manuální převodovkou, silnější verze (za příplatek) a plug-in hybridy s osmistupňovým automatem. 

Napsáno

Jan Páv

Blázen do aut co miluje řízení a cokoli kolem aut.

E-mail:
pav@driveblog.cz